marți, 31 iulie 2012

Suntem deștepți în diferite moduri!

”Suntem cu toții atât de diferiți, în mare parte deoarece toți avem diferite combinații de inteligențe. Dacă recunoaștem aceasta, cred că vom avea cel puțin o șansă mai bună de a face față mai bine numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în lume. Dacă putem mobiliza spectrul de aptitudini umane, oamenii se vor simți mai bine în pielea lor și mai competenți” (Howard Gardner - Inteligențele multiple”).

Copiii înțeleg lucru ăsta și traduc prin cuvintele lor - Suntem deștepți în diferite moduri! Și, doar în teorie lucrurile pot fi separate. În practică, pentru diferite situații, aplicăm diferite strategii și variate combinații de inteligență.
Așa se face că, într-o zi dedicată exercițiilor și jocurilor din categoria vizual-spațială:
  • am transformat formele (ce frumoase expresii găsesc copiii!) în imagini și imaginile în poveste.
  • ne-am folosit capacitatea de structurare spațială dar și logica în fascinantul joc tangram.
  • ne-am jucat - pentru că avem nevoie de mișcare pentru a percepe spațiul și formele.
Și, cu siguranță, ne-am bucurat să cunoaștem copii noi și să petrecem încă o zi interesantă la club.



sâmbătă, 28 iulie 2012

”Copiii știu absolut, dar absolut totul!”

Cetatea Neamțului a trezit interesul copiilor, curioși să descopere schelete ale oștenilor lui Ștefan cel Mare prin orice cotlon sau temniță,  îngrijorați de manechinele despre care, nu toți  au putut fi convinși că nu sunt vii.

Chiar dacă, înteleapta Maya, le-a tot repetat liniștitor -”Nu vă temeți. Doar hainele sunt adevărate”.
Fântânile străvechi, secate demult, și o temniță, transformate de unii, fără nici o justificare rațională sau una ținând de eresurile locale, în Fontana de Trevi,  au trezit în copii dorința de a-și asigura, în felul asta garanția împlinirii unora dintre dorințele lor
Deși Cristian a spus răspicat și serios, cum ne-a obișnuit deja, Eu nu arunc banii. Eu îi folosesc!” .
Susținut, mai târziu și de Mihnea, în atitudinea lui ratională față de bani, care a hotărât: ”Eu nu mai cumpăr nimic. Cred că am exagerat deja.” 
Poveștile unui artist local despre mama lui țesătoare, despre picturile pe scoici, pe când crăpa de foame în Grecia, despre iubita lui cu ochii ca cicoarea, pe care nu am mai aflat dacă a luat-o în căsătorie,  i-a ținut atenți pe copii, mai mult decât durata de timp descrisă pentru capacitatea de concentrare a atenției la vârsta lor.
 
Rezervația de zimbri - Schimbul vocal cu un păun supărat, dialogul îndelung, fără cuvinte cu un cerb impresionant,  ”cu rădăcini pe cap”, zimbrii maiestuoși dar ...”cu muci”, un lup năpârlit, un urs chinuit de caldură și de lipsa de spațiu, un foișor, fuga pe alei  - tot atâtea  momente interesante pentru copii.

Jocurile de la popasuri, explorarea prin pădure în jurul unei mlaștini, atracția greu de descris în cuvinte stârnită de tarabele cu suveniruri, agitatia starnită de dorința de a cheltui repede toți banii avuți la dispoziție - completează imaginea unei excursii de o zi trăită intens în fiecare moment, de la plecare până la revenirea acasă.

Spontaneitatea, observațiile surprinzatoare, replicile neașteptate, modul direct de a pune întrebări și felul în care interpretează lumea,  sunt o sursă inepuizabilă de amuzament, și încântare pentru adulți.

Fiecare copil s-a bucurat și, toți la un loc, ne-au oferit un nou prilej de a descoperi lumea prin ochii lor. O lume în care ”Copiii știu totul, dar absolut totul”, dacă e să îl credem pe Horia. Cel care încerca disperat să oprească copiii din joaca lor cu o neobișnuită dar, din păcate decedată, omidă verde - Lasati-o în pace. Nu o omorâți mai mult!

Depinde doar de noi, adulții să înțelegem și să îi îndrumăm pe drumul de la fantezie la realitate, de la inocență la cunoaștere, de la copilărie la maturitate.

Și, ce frumos ar fi, să păstreze această curiozitate, energie și bucurie de a trăi intens fiecare experiență, cât mai mult timp. Pentru totdeauna!
Nu-i asa?
Alis G












joi, 26 iulie 2012

Marcaje, repere, experiențe și prieteni noi.

Drumeția prin pădurea Bârnova, pâna la Poiana cu Schit - distracție, veselie, energie, libertate, oboseală -  o experiență de viață și o inițiere în orientare turistică.
Experiența e cel mai bun profesor, se știe. Pentru că ne ajută să înțelegem cu adevărat noțiuni teoretice, precum:
  • într-un grup e nevoie să avem grijă unii de alții;
  • urmărim marcaje - acest lucru ne ajută să nu ne rătăcim;
  • suntem atenți și ne fixăm repere - astfel, la întoarcere vom putea să apreciem distanța și timpul;
  • protejăm natura - nu lăsăm nimic în urma noastră, nu distrugem plantele, nu omorâm insectele;
  • echipamentul adecvat ne protejează de răni, zgarieturi, urzicături și de soare;
  • greutatea rucsacului se modifica direct proporțional vârsta și cu ... lungimea traseului; de aceea e important să alegem doar lucrurile cu adevărat necesare;
  • drumețiile în grup prin pădure sunt obositoare, dar distractive și interesante. Ne oferă prilejul să facem lucruri care ne sunt interzise în casă, în parc, la grădiniță sau la școală.
Oricât de obosiți păreau sau se declarau copiii pe drum, la orice popas energia lor părea să renască. Vă vine să credeți că, la ieșirea din pădure, unii dintre ei au întrebat: ”Venim și mâine?”




















 
La întoarecere acasă!

Înainte de plecare!


marți, 24 iulie 2012

Busola și orientarea turistică

Copii se orientează mai mult după nevoia lor de joc și de experiențe noi.
Ei transpun poveștile în jocuri, cu mult entuziasm! Și învață, într-un final să se orienteze și după busolă.





luni, 23 iulie 2012

Expediții reale și călătorii imaginare .

Cu povestea unor călători și călătorii temerare readusă la viață prin desenarea unor  hărți, confecționarea de bărci de salveare și construcția unei nave celebre - Lidia a deschis o nouă serie de aventuri în săptămâna dedicată micilor exploratori.

Mâine - Busola și orientarea turistică.
Miercuri, 25 iulie - urmează un traseu aplicativ de orientare turistică - drumeție prin pădurea Bârnova până la Poiana cu Schit.

Vedeti informații necesare pentru părinți aici

Important: Pentru această săptămână mai avem locuri doar pentru vineri - O zi în Neamț. Cei interesați se pot înscrie până miercuri, 25 iulie.

vineri, 20 iulie 2012

Micii păpușari - o reprezentație inedită

Povestea lui Mihai și a șepcii lui magice, creată de copii și transpusă într-un spectacol de umbre și păpuși sub îndrumarea talentatei Alina, a încheiat săptămâna dedicată Micilor Păpușari.

Reprezentația dată de copii a stârnit uimire, admirație, amuzament, și emoție în rândul spectatorilor - frățiori, bunici și părinți, mulți dintre ei... fugiți de la serviciu, pentru a nu rata rezultatul întâlnirii copiilor lor cu lumea magică a teatrului de animație.










miercuri, 18 iulie 2012

Micii păpușari

Jocuri de mișcare, improvizație, crearea unei povești, confecționarea păpușilor, descoperirea teatrului de umbre - zi după zi, mai facem un pas în lumea fascinantă, plină de mister, imaginație și emoție a teatrului de animație.
Mâine terminăm păpușile, montăm spectacolul, vineri avem reprezentație!

duminică, 15 iulie 2012

Pe 27 iulie mergem o zi în Neamț!

Vineri, 27 iulie, copiii cu vârstă între 6 - 11 ani se pot bucura de un nou traseu ales de noi, pentru vara aceasta. O zi în Neamț - povestea unei cetăți și a zimbrilor îi va fascina pe copii.

Data limită pentru înscrieri: 24 iulie

detalii aici

vezi si...

sâmbătă, 14 iulie 2012

O săptămână de poveste!

Antrenamentul limbajului și creativității - au încheiat seria atelierelor Gimnastica minții de vacanță din luna iulie.
O săptămână ca o poveste, construită moment cu moment, de copii isteți, activi, veseli și dornici de experiențe noi.

Să ne concentrăm și să nu renunțăm!


Povestea iepurașului gri
 

miercuri, 11 iulie 2012

Gândirea logică - antrenamentul celor mici

O poveste cu schepsis, un joc amuzant, un sudoku și construirea unei căsuțe  - încă un antrenament de vacanță la gimnastica minții, în care timpul dedicat atelierului, parcă zboară.

Fiecare întâlnire este o experiență intensă, pentru cei mici, dar și pentru mine.

Efervescența cu care se prind în joc, râsetele lor când ceva îi amuză, liniștea care se așterne când ceva le captează atenția, seriozitatea cu care se implică în rezolvarea unor exerciții, la sfârșit, toate astea estompează momentele de...turbulență inerente, care apar și dispar precum furtuna de vară. Fie vorba între noi, nu întotdeauna dispar de la sine...

Unele dintre cele  mai frumoase momente sunt acelea în care cei mai timizi, mai neîncrezători, mai nesiguri în a încerca ceva care se dovedește a fi nou pentru ei, când acești copii capătă încredere, se simt încurajați să încerce.

Pentru că, la Gimnastica minții, știm că
- dacă nu înțelegem ceva sau nu știm, întrebăm.
- dacă vrem să învățăm ceva nou, încercăm.
- ca să devenim din ce în ce mai îndemânatici, mai pricepuți, mai ageri, exersăm.

Alis G

luni, 9 iulie 2012

Astăzi am scris o carte!

Cu aceste cuvinte și-a întâmpinat un copil părintele venit să îl ia acasă de la Antrenamentul atenției - la Gimnastica minții de vacanță - cu cei mai mici, de 6-8 ani.
Copiii ne ajută să redescoperim că semnificația și valoarea unui lucru, intensitatea unei trăiri este dată, în primul rând de percepția personală.
”Prima mea cărticică” s-a dovedit atractivă pentru copii - ideea că pot alege singuri ce să deseneze sau să scrie, calitatea ei de a se împături și despături într-un fel neobișnuit  - toate acestea le-a menținut atenția pe toată durata activității.
Și nu a fost simplu, după câteva jocuri de cunoaștere și de atenție, să confecționăm și să scriem o carte!

Copiii sunt admirabili!
Alis G
Exerciții de atenție
Prima mea carticica - activitate practica










Jocuri în aer liber!


vineri, 6 iulie 2012

Antrenamentul creativității - gimnastica minții de vacanță

Creativitate, dar și energie debordantă, cu iz de oboseala firească, pentru o zi de vineri - acestea ar fi cuvintele care descriu ultima zi de antrenamente la gimnastica minții de vacanță.
Ne-am oferit un răgaz pentru o retrospectivă a momentelor preferate din întreaga săptămână . Jocurile, exercițiile, produsele realizate, timpul petrecut împreună, prieteniile legate - pentru fiecare dintre copii, săptămâna a avut momente deosebite.

Săptămâna viitoare, cei mici (5-8 ani) încep antrenamentele de vacanță la Atelierul de Gimnastica minții.
Cei mai mari (8-11) se îmbarcă în Mașina Timpului , la Clubul micilor exploratori.











joi, 5 iulie 2012

Antrenamentul limbajului - Gimnastica minții de vacanță

Astăzi a fost ziua jocurilor de limbaj și comunicare. A fost o zi antrenantă. Iar eu, mă bucur de surprize plăcute, în fiecare zi.
Copiii răspund provocărilor cu mult entuziasm și cu dorința de a descoperi soluții, de a reuși să descifreze un joc, un exercițiu până la capăt. ”Nu, nu, nu! Nu vrem să ne spui soluția!”
Dar acceptă să le ofer ”indicii”, pentru că au descoperit că, de fapt, au parte de o nouă provocare - un reper pentru a căuta în direcții noi, diferite.

Să nu le oferim răspunsuri - să îi ajutăm să le găsească singuri! Și dacă îmbrăcăm totul în forma atractivă a jocului, îi sprijinim să își dezvolte:
  • flexbilitatea în gândire,
  • deprinderea de a organiza informatiile și cunoștințele,
  • capacitatea de a se folosi de ceea ce știu pentru a înțelege noi concepte, idei,
  • curiozitatea și interesul pentru a învăța cu plăcere.
Alis G - psiholog









După atâta concentrare, avem nevoie de mișcare!