miercuri, 16 noiembrie 2011

Viața unei căsuțe - via Atelier Părinți și copii-parteneri de distracție

Viața unei case nu se definește prin pereți, uși, mobilier si mai știu eu ce superdotări.
Viața unei case se descrie prin lucrurile care fac pe cei care locuiesc în ea să se simtă în siguranță, fericiti, veseli. Fiecare casă este unică. Chiar dacă structura, designul și suprafața utilă sunt aceleași. Pentru cineva e important ca această casă să fie luminoasă, pentru altcineva să fie vie și plină de energie, unii pot prefera o casă primitoare și îmbelșugată. Ne putem permite să visăm și la o casuță-refugiu pentru momentele în care simțim nevoia să fim singuri, sau la o căsuță în care să ne bucurăm pur și simplu de momente tihnite cu cei dragi.
Din când în când, nu prea rar, e bine să ne amintim să ne întrebăm unii pe alții, ce dă culoare și formă căsuței noastre. Ce lucruri ne fac să ne simțim veseli, fericiți. E bine să știm și ce ne întristează, ne sperie, ne îngrijorează. E bine să construim încrederea și libertatea de a ne exprima gândurile și sentimentele, oricare ar fi acestea.
Am ales ca activitate centrală pentru acest atelier - constructia unei căsuțe de hârtie - tocmai pentru că permite participanților să devină constructori magici ai vieții din căsuța. O căsuță care se definește prin legăturile și atmosfera din familie.
Beneficiile construcției în sine sunt la vedere - decupăm, colorăm, asamblăm, lipim, adică:
  • facem un plan de lucru, stabilim etapele și responsabilitățile fiecăruia
  • lucrăm în echipă
  • exersăm îndemânarea, coordonarea, precizia și forța mișcărilor,
  • exprimăm prin culori și forme creativitatea. 
  • stimulăm originalitatea prin desprinderea de tipar.
Beneficiile mai puțin vizibile, dar mai profunde sunt date de dialogul final, în care suntem provocați să verbalizăm elementele care dau  unicitatea căsuței noastre.
Este important să ni se permită să exprimăm lucrurile care dau viață și suflet spațiului numit ”casa noastră”. Jocurile și activitățile preferate, existența unui animăluț, relația și sentimentele care leagă membrii familiei, dorințe și așteptarea unui anumit fel de a se purta a celuilalt. Lista poate continua. In timp, lista se transforma. Pentru că, pe măsură ce creștem, alte lucruri devin importante. Dar cele care au dat viață căsuței copilăriei noastre rămân în sufletul nostru pentru totdeauna și devin... temelie pentru dezvoltarea noastră.

După atâta muncă - un banal joc cu zaruri poate deveni o importantă lecție despre noroc și răbdare, iar o ștafetă ne dă prilejul să ne detensionăm și să ne energizăm.

Alis G- psiholog - moderator atelier ”Părinți și copii parteneri de distracție” 


Următorul atelier ”Copii și părinți - parteneri de distracție” va fi marți, 13 dec. 2011 
Orar: 18.00 - 20.00
Tarif: 25 lei/ copil+părinte.
20% reducere - pentru copiii înscriși la Clubul micilor exploratori sau Gimnastica minții.
Înscrieri la telefon:  0722395578Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu