duminică, 18 decembrie 2011

Gimnastica minții cu atingeri de suflet

Eu sunt o inimioară care vrea stă stea în bradul de Crăciun.
- Ce te face să îți dorești să stai în bradul de Crăciun?
- Pentru că vreau ca ceilalți să mă vadă și să se bucure.
- Cum te simți tu, acolo în brad?
- Bucuroasă, dar și așa, emoționată. Că toată lumea mă privește.
- Ce spun cei care te privesc?
- Ce frumoasă e! ( un răspuns venit ca o  șoaptă, însoțită de un zâmbet cald și luminos)
- Ei, și cum te simți tu, inimioară, când auzi că ceilalți spun: ”Uite o inimioară. Ce frumoasă e!”
- Mă simt bine. Îmi dă...încredere. 

Cu astfel de momente, Gimnastica minții își împlinește un obiectiv important - să ofere copiilor posibilitatea de autocunoaștere, de exprimare a nevoilor și emoțiilor.
Confecționarea unei inimioare, rezolvarea unui sudoku cu imagini de Crăciun, descoperirea cuvintelor -simboluri de Crăciun,  un joc de memorie, evident tot cu imagini de Crăciun, un joc de mișcare și atenție - le-am pus împreună, pentru o întâlnire cu copiii de 8-10 ani care au participat la atelierul Gimnastica minții de dinaintea vacanței de iarnă.

Gimnastica minții are ca bază de pornire dezvoltarea și antrenarea calităților proceselor cognitive (concentarea atenției, memorie, logică și flexibilitate în gândire, limbaj). Dar personalitatea este un tot interdependent. Iar copilul are nevoie de experiențe de autocunoaștere  și dezvoltare a abilităților de autocunoaștere, comunicare și exprimare a emoțiilor, de creștere a stimei de sine, de modelare a comportamentului în relație cu ceilalți.

Pentru copiii 8-11 ani, ”Gimnastica minții” nu se dorește a fi o activitate suplimentară pentru creșterea performanțelor școlare, ci o experiență de dezvoltare a personalității copilului.

Atelierul Gimnastica minții, pentru copii 8-11 ani, se va relua în 2012, din 13 ianuarie, în fiecare vineri.
Până atunci, nu uitați să vă exprimați bucuria pe care o simțiți atunci când vă priviți copiii. Priviți-i și lăsați-i să audă ceea ce gândiți și simțiți.
Alis G - psiholog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu