sâmbătă, 7 aprilie 2012

”Crinul vorbelor dulci” - Gimnastica minții - 8-11 ani -

Iartă-mă, salut, dragul meu, te rog, mulțumesc, cu plăcere, succes, bravo, ai reusit, felicitări, sarutmâna, te pup, te iubesc, esti drăguț/ă, te pricepi, esti un prieten bun, - câteva dintre cuvintele frumoase, vorbele dulci pe care copiii s-au întrecut să le descopere, să le nuanțeze, să le descopere valoarea.

Cel mai mult îmi place să aud ”Bravo!” , simt că ceilalți apreciază reușita mea.
Când mi se urează ”Succes!”, am mai mult curaj încerc ceva nou.

Am pornit tot acest joc de la o discuție ce a urmat descoperirii unui proverb, prin adăugarea vocalelor potrivite în înșiruirea aparent fără sens a consoanelorVRBDLCMLTDC (dacă vi se pare incitant sau amuzant să intrați în acest joc, aștept solutiile în căsuța de comentarii   ).
Și pentru ca aceste cuvinte frumoase să nu se piardă, le-am inscripționat într-un ”Crin al vorbelor dulci”, cu aspect și parfum unic, confecționat de copii.
Pornim de la ceea ce ne place, avem nevoie să primim, reflectăm la ceea ce oferim. O sămânță plantată pentru valorizarea comunicării pozitive, a empatiei, un prilej de a explora și de a exprima propriile nevoi afective.


Asa de repede a trecut o oră și jumătate? Iar continuarea a dat sens mirării și consistență celor petrecute: A fost un timp în care am făcut mai multe lucruri utile pentru mintea mea decat de obicei.


Pentru părinți, recomand și următoarea rețetă:
Am nevoie de 4 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuiesc, 8 îmbrățișări pe zi ca să mă mențin și de 12 îmbrățișări ca să cresc (Virginia Satir – psihoterapeut, terapia familiei)
Administrați zilnic, în doza maximă, la orice vârstă, în cele mai variate forme, în situații și cu persoane diferite, pe care le poate căpăta o îmbrățișare – atingere, laudă, compliment, dar, multumire, privire caldă, zâmbet!


Alis G -psiholog
Multumesc copiilor, pentru că mă provoacă să folosesc, să descopăr,  să gândesc, să combin, să creez  jocuri și activități pentru minte, trup și suflet.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu